Tort truskawkowo-śmietanowy

    Tort truskawkowo-śmietanowy

    7polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 268 osób

    Tort przełożony masą z bitej śmietany i truskawek, który wspaniale się prezentuje, a nie wymaga zbyt wiele zachodu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort o średnicy 23 cm

    • Ciasto
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 1 opakowanie (80 g) galaretki o smaku truskawkowym
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 4 jajka
    • 395 g (2 i 3/4 szklanki) mąki tortowej
    • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 75 g (1/2 szklanki) rozgniecionych truskawek
    • Masa
    • 355 ml śmietany tortowej
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 230 g świeżych truskawek pokrojonych w plasterki
    • Krem do dekoracji
    • 110 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 224 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 500 g (4 szklanki) cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 230 g (1 i 1/2 szklanki) truskawek pokrojonych w ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

      Ciasto:

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy tortownice o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce zmiksować cukier z galaretką i masłem, aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do mieszaniny z cukrem. Dodać 1 łyżeczkę wanilii i puree z truskawek. Podzielić ciasto równo na trzy części, wykładając do tortownic o średnicy 23 cm.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Studzić przez 10 minut w blasze, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    4. Masa:

    5. Na szybkich obrotach miksera ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczki wanilii. Pokryć każdą z 3 warstw 1/3 ubitej śmietany i 3/4 szklanki truskawek w plasterkach.
    6. Krem do dekoracji

    7. Zmiksować margarynę z serkiem, cukrem pudrem i wanilią, aż powstanie kremowa masa. Rozsmarować na bokach ciasta i wzdłuż krawędzi wierzchu ciasta.
    8. Pozostałą bitą śmietanę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami w ćwiartkach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Super pomysł na przyjęcie urodzinowe! sprawdzę ten przepis,bo jeszcze nigdy go nie widziałam ani nie słyszałam,nie wspominając już o technice!. - 03 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis