Pieczony udziec z indyka

    Pieczony udziec z indyka

    3polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniały przepis mojej mamy i na obiad, i na kolację - pieczone mięso z indyka doskonale smakuje z ziemniakami i sałatką (pyszne buraczki), a potem na zimno - z chrzanem do chleba.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg udźca z indyka
    • 1 łyżeczka vegety
    • 1 główka (można mniej) czosnku
    • 1 łyżka majeranku
    • 1/2 szklanki wody lub bulionu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Udziec oczyścić z błon, natrzeć vegetą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z majerankiem i wetrzeć dokładnie w mięso. Wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem. Piec przez około godzinę.

    rada

    Z soków, które wyciekły podczas pieczenia można przyrządzić pyszny sos pieczeniowy - wystarczy dodać 1-2 łyżki mąki, dokładnie rozprowadzić i chwilę gotować, aż zgęstnieje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis