Pieczony udziec z indyka
1 / 1 Zdjęcie:  Fiola
Następne

Pieczony udziec z indyka

Wspaniały przepis mojej mamy i na obiad, i na kolację - pieczone mięso z indyka doskonale smakuje z ziemniakami i sałatką (pyszne buraczki), a potem na zimno - z chrzanem do chleba.

Fiola Małopolskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1 kg udźca z indyka
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 główka (można mniej) czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

  1. Udziec oczyścić z błon, natrzeć vegetą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z majerankiem i wetrzeć dokładnie w mięso. Wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem. Piec przez około godzinę.

rada

Z soków, które wyciekły podczas pieczenia można przyrządzić pyszny sos pieczeniowy - wystarczy dodać 1-2 łyżki mąki, dokładnie rozprowadzić i chwilę gotować, aż zgęstnieje.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie