Babka z migdałami

    Babka z migdałami

    2polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna i delikatna babka z dodatkiem migdałów, rodzynek i marcepanu. Można dodatkowo dekorować lukrem i migdałami.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g masła
    • 125 g cukru
    • 2 opakowania (po 16 g) cukru waniliowego
    • 3 jajka
    • 2 żółtka
    • 100 g drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 400 g mąki
    • 100 g rodzynek
    • 3 łyżki likieru waniliowego
    • 100 g marcepanu
    • 150 g migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
    2. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, jajkami i żółtkami. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
    3. Drożdże rozkruszyć do 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Dodać trochę mąki i szczyptę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
    4. W tym czasie rodzynki wymieszać z likierem.
    5. Cukier z jajkami zmiksować z masłem. Stopniowo dodawać rozczyn drożdżowy. Przesiać pozostałą mąkę i dodać do ciasta, cały czas mieszając.
    6. Marcepan rozdrobnić i wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać do ciasta drożdżowego i wymieszać. Na końcu dodać migdały. Ciasto zarobić jeszcze raz, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Dodać rodzynki i likier, zagnieść.
    7. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć do natłuszczonej formy z kominkiem. Odstawić na 30 minut.
    8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    9. Babkę piec przez 60 minut. Przełożyć do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis