Spaghetti a la carbonara z serkiem topionym

    Spaghetti a la carbonara z serkiem topionym

    14polubień
    45min.


    Zrobione przez 18 osób

    Przepis opracowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczkę. Proste spaghetti z boczkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 7 plastrów boczku, pokrojonych w kostkę
    • 150 ml mleka
    • 2 kremowe serki topione (2x100 g), pokrojone w kostkę
    • 2 pęczki natki pietruszki, posiekane
    • sól i pieprz
    • 125 g makaronu spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek.
    2. Dolewamy mleka i dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę.
    3. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    4. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować.
    5. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.

    rada

    Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    3

    - - 20 lut 2015

    kamilnke
    autor:
    2

    - - 16 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis