Babka parzona

    Babka parzona

    Zapisz do ulubionych
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna pulchna babka z ciasta drożdżowego parzonego. Sekret - jak to w przypadku ciasta drożdżowego - polega na odpowiednio długim wyrabianiu ciasta!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mleka
    • 70 g drożdży
    • 10 żółtek
    • 150 g cukru
    • 150 g masła, roztopionego
    • 200 g rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. 250 g mąki sparzyć wrzącym mlekiem. Rozetrzeć i odstawić do przestudzenia.
    2. Do mąki z mlekiem dodać drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    3. Żółtka ubić z cukrem. Dodać do zaczynu, wymieszać razem z pozostałą mąką, zarobić ciasto. Stopniowo dodawać masło, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
    4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki i odstawić do wyrośnięcia.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    6. Babkę piec przez godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis