Sos beszamelowo-serowy

    Bardzo smaczny sos o kremowej konsystencji, który idealnie pasuje do szparagów. Szparagi gotuję na parze, następnie zalewam sosem i zapiekam do zrumienienia. Pycha!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 3 szklanki mleka
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sok z 1/2 cytryny
    • 200 g sera grojer, pokrojonego w kostkę
    • pieprz i cukier do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondelku stopić masło i wymieszać z mąką. Zdjąć z ognia, cały czas mieszając.
    2. Dodać mleko, postawić z powrotem na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
    3. Do sosu dodać gałkę, sok z cytryny i ser. Wymieszać i gotować, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis