Gałuszki
1 / 1 Zdjęcie:  
Następne

Gałuszki

Tradycyjna potrawa z kuchni śląskiej - kluski, które można przygotować zarówno z gotowanych jak i surowych ziemniaków. Najlepiej smakują ze skwarkami.

Bogumiła

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z soku. Wymieszać z jakiem i mąką.
  2. Z masy formować kulki. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować przez kilka minut, aż wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie