Gałuszki

    Gałuszki

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjna potrawa z kuchni śląskiej - kluski, które można przygotować zarówno z gotowanych jak i surowych ziemniaków. Najlepiej smakują ze skwarkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mąki
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z soku. Wymieszać z jakiem i mąką.
    2. Z masy formować kulki. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować przez kilka minut, aż wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis