Chleb orkiszowy

    Chleb orkiszowy

    1polubienie
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny, zdrowy i domowy chleb, który całkiem szybko można sobie upiec. Zachęcam spróbować, bo naprawdę warto!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 80 g drożdży
    • 3/4 litra letniej maślanki
    • 1 łyżka cukru
    • 500 g mąki orkiszowej
    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g otrębów żytnich
    • 1,5 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Drożdże pokruszyć i zalać 1/2 szklanki maślanki. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
    2. Mąkę orkiszową wymieszać z pszenną i otrębami. Dodać drożdże, sól i pozostałą maślankę. Wymieszać i zarabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. Ciasto jeszcze raz zagnieść i odstawić na 15 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    5. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez godzinę.

    rada

    Chleb można posypać ziarnami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis