Budyniowe ciasto z ananasem

    Budyniowe ciasto z ananasem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasto na każdą okazję. Biszkopt z dodatkiem budyniu pieczony z masą budyniową i obłożony ananasem.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 75 g masła jogurtowego
    • 200 g cukru
    • 1 jajko
    • 300 g musu jabłkowego
    • 200 g mąki
    • 2,5 opakowania (po 45 g) budyniu waniliowego
    • skórka starta z 1/2 pomarańczy
    • szczypta soli
    • 1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
    • 100 ml maślanki
    • Krem
    • 1 puszka (590 g) ananasa
    • 2 opakowania (po 45 g) budyniu waniliowego
    • 50 g cukru
    • 400 ml mleka
    • 200 g sera białego
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Natłuścić tortownicę.
    2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i mus, cały czas ucierając.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać łyżką.
    4. Stopniowo dodawać maślankę i mieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez 30 minut.
    5. W międzyczasie przygotować krem. Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki. Proszek budyniowy wymieszać z sokiem ananasowym, cukrem i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budyń, gotować cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodać ser, jajko i 3 łyżki soku ananasowego. Dokładnie wymieszać.
    6. Masę budyniową wyłożyć na podpieczony placek, na wierzchu ułożyć kawałki ananasa i piec przez kolejne 20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis