Pierogi z żółtym serem

    Pierogi z żółtym serem

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tradycyjne ruskie pierogi w nowej odsłonie - zamiast twarogu dodałam żółty ser gouda. Polecam bo wyjątkowo smaczne!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki wody
    • szczypta soli
    • Farsz
    • 600 g ugotowanych ziemniaków
    • 150 g sera żółtego
    • 2-3 cebule
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę. Jajko roztrzepać z wodą i solą, dodać do mąki i zarobić na jednolite, gładkie ciasto. Przykryć miską, aby nie wysychało.
    2. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z ziemnikami.
    3. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju, aż zmięknie. Dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    4. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać kółka od szklanki. Na środek nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać pierogi, przyszczypując brzegi.
    5. W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami, zamieszać i gotować przez 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    sposób podawania

    Można podawać z cebulką lub skwarkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis