Kwas chlebowy

    Kwas chlebowy

    2polubienia
    1dzień30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Domowy sposób na przygotowanie kwasu chlebowego. To smaczny i zdrowy napój, który można pić o każdej porze dnia.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 litrów

    • 1 kg chleba razowego
    • 6 litrów przegotowanej, ciepłej wody
    • 10 g drożdży instant
    • sok z 1/2 cytryny
    • 150 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1dzień fermentowanie  ›  Gotowe w: 1dzień30min. 

    1. Chleb namoczyć w wodzie i odstawić na 30 minut. Przecedzić, dodać pozostałe składniki, wymieszać i przelać do butelek. Odstawić na 24 godziny.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis