Tort czternastokaratowy

    Tort czternastokaratowy

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 58 osób

    Ten tort marchwiowy jest na wagę złota! Zawsze dostaje mnóstwo komplementów!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 355 ml (1,5 szkl.) oleju roślinnego
    • 4 jajka
    • 110 g drobno startej marchewki
    • 1 puszka (240 ml) rozdrobnionych ananasów, odsączonych
    • 60 g (1/2 szkl.)) posiekanych orzechów włoskich
    • 75 g (1 szkl.) wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy tortownice o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Dodać cukier, olej i jajka, a następnie miksować przez 1 minutę. Na koniec dodać marchew, ananasa, orzechy włoskie i kokos. Podzielić ciasto równo na dwie przygotowane tortownice.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w tortownicach przez 10 minut, a następnie odwrócić na metalowej podstawce do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie dekorować swoją ulubioną polewą z serka śmietankowego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis