Racuszki drożdżowe z jabłkami

    Racuszki drożdżowe z jabłkami

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Uwielbiane przez dzieci racuszki - pulchne i miękkie ciasto drożdżowe, a w środku starte jabłka. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g mąki pszennej
    • 250 ml mleka
    • 50 g cukru
    • 30 g drożdży
    • 50 g oleju
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 200 g jabłek
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Z mąki, mleka, cukru, drożdży, oleju, jajek i soli zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka minut aby było jednolite.
    2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
    3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać racuszki i smażyć na rumiano z obu stron.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis