Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora

    5polubień
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jedna z moich ulubionych zup - z tego przepisu można przyrządzić zarówno krem z kalafiora jak i brokułowy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,2 litra wody
    • 2 kostki rosołowe
    • 250-300 g kalafiora (lub brokułów)
    • 30 g cebuli
    • 200 ml śmietany
    • 1 opakowanie (100 g) serka topionego kremowego
    • 20 g mąki ryżowej (lub pszennej)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Zagotować wodę z rosołkami. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić na gotującą się wodę.
    2. Cebulę posiekać, dodać do garnka. Dodać śmietanę, serek i mąkę. Wymieszać i gotować przez 15 minut.
    3. Zmiksować na gładko w blenderze. Doprawić solą i pieprzem.

    sposób podania

    Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis