Tort czekoladowy Debry

    Tort czekoladowy Debry

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 117 osób

    Ten przepis na tort czekoladowy jest dość tradycyjny, ale łatwy do wykonania. Ma delikatny smak i jest niebiańsko czekoladowy. Przepis pochodzi ze starej cukierni w Filadelfii. Smakuje wspaniale z polewą o smaku czekoladowego toffi.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 115 g masła
    • 9 kostek (ok. 90 g) gorzkiej czekolady
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 280 g (2 1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 1 łyżeczka octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką jedną blaszkę o wymiarach 23x33 cm lub dwie tortownice o średnicy 23 cm.
    2. W małym rondlu roztopić masło lub margarynę z gorzką czekoladą. Odstawić aby trochę ostygło.
    3. Utrzeć cukier z jajami aż uzyskają jasny kolor. Dodać mieszaninę czekoladową do jaj i energicznie mieszać (aby nie powstała jajecznica!) Dodać 1 szklankę ciepłej, przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Mieszanina będzie bardzo rzadka.
    4. Wymieszać mąkę z sodą i solą. Dodać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać.
    5. Wymieszać ocet z mlekiem i dodać, stale mieszając, do czekoladowego ciasta. Wlać do przygotowanej blaszki (lub blaszek).
    6. Piec w temperaturze 175°C przez ok. 30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Ciasto dobrze się kroi, więc można je przełożyć z musem lub ganaszem czekoladowym, albo masą wiśniową. Najlepszym sposobem na stwierdzenie, że ciasto jest już prawie gotowe jest zapach czekolady wypełniający twój dom!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis