Chłodnik hiszpański gazpacho

    Chłodnik hiszpański gazpacho

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten chłodnik zawsze gości na stole w moim domu kiedy sezon na pomidory w pełni, a temperatura na dworze rośnie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg pomidorów
    • 1 duży ogórek
    • 4-6 ząbków czosnku
    • 1 bułka, namoczona i odciśnięta
    • 2 łyżki octu winnego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Pomidory i ogórka oczyscić z pestek i pokroić w kostkę. Wymieszać z czosnkiem, bułką, octem i oliwą. Zmiksować na puree i odstawić do lodówki na godzinę.
    2. Do przecieru dodać tyle zimej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane papryką i cebulą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis