Królik po myśliwsku

    Królik po myśliwsku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny przepis na świąteczny obiad. Królik pieczony w aromatycznej marynacie z ziołami i brandy. Jeśli grzyby są duże, można pokroić w kawałki; małe można dodać w całości.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 królik
    • 1/2 pęczka tymianku, posiekanego
    • 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 3 łyżki oleju
    • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
    • sól do smaku
    • 200 g grzybów leśnych
    • 1 szklanka wina
    • 1 szklanka brandy
    • 1/2 szklanki bulionu drobiowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Królika opłukać i osuszyć. Natrzeć tymiankiem i czosnkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju.
    3. Przełożyć do brytfanny. Posypać natką i solą, dodać grzyby. Całość zalać winem i brandy.
    4. Piec przez około 1,5 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie odwracając. W razie konieczności podlewać bulionem, aby bardzo nie wysechł.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis