Zupa cebulowa z winem

    Zupa cebulowa z winem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna rozgrzewająca zupa z cebuli z dodatkiem białego wina. Pieczywo tostowe warto opiec w tosterze - będzie wspaniale chrupać!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg cebuli
    • 1/2 kostki (125 g) masła
    • 1 szklanka białego wina
    • 1 litr wody
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 4 kromki pieczywa tostowego
    • 150 g sera żółtego, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W rondelku rozpuścić masło i smażyć cebulę, aż się przyrumieni.
    2. Cebulę zalać winem i wodą, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić pod przykryciem przez około godzinę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek. Przykryć chlebem i posypać serem. Zapiekać przez 15 minut, aż ser się roztopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis