Chrupiące placki z cukinii

    (19)

    Doskonały sposób na wykorzystanie cukinii - pyszne placki mogą być daniem wegetariańskim lub podane jako dodatek do dań mięsnych. Wyśmienicie smakują z odrobiną śmietany.


    Zrobione przez 8 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g cukinii, startej
    • 1 pęczek świeżego koperku, posiekanego
    • 6 zielonych cebulek, posiekanych
    • sól do smaku
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W misce wymieszać cukinię z koperkiem i cebulką. Dodać sól i jajko, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę i czosnek.
    2. Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką placki i smażyć z obu stron przez około 3 minuty.

    rada

    Placki można doprawić wedle uznania - jeśli nie przepadasz za koperkiem, spróbuj miętę, bazylię, pietruszkę lub szczypiorek. Zamiast zielonej cebulki można dodać zwykła, białą.

    Zobacz jak to zrobić!

    Chrupiące placki z cukinii
    Chrupiące placki z cukinii

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (19)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis