Kaczka na miodzie

    Kaczka na miodzie

    1polubienie
    10godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną z dodatkiem czosnku, imbiru i goździków. Doskonała na specjalne okazje.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Marynata
    • 1 łyżka posiekanego czosnku
    • 3 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżka rozgniecionych goździków
    • 1 łyżka maggi lub sosu sojowego
    • 1 łyżka imbiru
    • 4 łyżki gorącej wody

    • 1 kaczka
    • sól do smaku
    • 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać na papkę, natrzeć nią kaczkę i wstawić na noc do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Kaczkę natrzeć solą i czosnkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez około 2 godziny.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis