Tort czekoladowy Deana

    Tort czekoladowy Deana

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 716 osób

    Spektakularny tort czekoladowy wykonany od podstaw, z wykorzystaniem mąki tortowej.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 120 ml (1/2 szkl.) wody
    • 110 g czekolady deserowej
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szkl.) maślanki
    • 350 g (2,5 szkl.) mąki tortowej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 4 białka
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 235 ml (1 szkl.) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 115 g masła
    • 3 ubite żółtka
    • 100 g (1 i 1/3 szkl.) wiórków kokosowych
    • 110 g (1 szkl.) posiekanych orzechów pekan
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 0,5 łyżeczki tłuszczu
    • 30 g półsłodkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką 3 tortownice o średnicy 23 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z sodą i solą. Odstawić. W małym rondelku podgrzać wodę z czekoladą, by się stopiła. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Mieszając, dodać 4 żółtka, po jednym na raz. Mieszając, dodać stopioną czekoladą i wanilię. Dodawać na przemian mieszaninę z mąką i maślankę, mieszając tylko tyle by wszystko się połączyło.
    3. W dużej szklanej lub metalowej misce ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie dodać 1/3 białek do ciasta, a następnie szybko dodać pozostałe białka i wymieszać, by nie pozostały smugi.
    4. Wlać do 3 tortownic o średnicy 23 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić w blasze na 10 minut do ostygnięcia, a następnie odwrócić na metalowej podstawce.
    5. Masa: w rondelku wymieszać 1 szklankę cukru ze skondensowanym mlekiem, masłem i 3 żółtkami. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać kokos, orzeszki pekan i wanilię, wymieszać. Studzić aż masa będzie wystarczająco gęsta do rozsmarowywania.
    6. Rozsmarować masę między warstwami i na wierzchu tortu. W małym rondelku stopić tłuszcz z 30 g czekolady. Mieszać aż polewa będzie gładka, a następnie pokropić nią boki tortu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis