Orzechowiec z kremem budyniowym

    Orzechowiec z kremem budyniowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasto nie tylko na świąteczne okazje - przekładane orzechową polewą i kremem budyniowym przypomina tort.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 500 g mąki
    • 200 g cukru
    • 200 g margaryny
    • 2 jajka
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżeczki sody
    • Polewa
    • 100 g cukru
    • 100 g margaryny
    • 2 łyżki miodu
    • 300 g posiekanych orzechów włoskich
    • Krem
    • 1 opakowanie (45 g) budyniu śmietankowego
    • 1 i 3/4 szklanki mleka
    • 250 g margaryny
    • 6 łyżek cukru pudru
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mąkę wysiekać z cukrem i margaryną. Dodać jajka, miód, mleko i sodę, zarobić gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Formę wyłożyć pergaminem.
    3. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Upiec na złoty kolor.
    4. Przygotować polewę: cukier rozpuścić z margaryną i miodem na małym ogniu, dodać orzechy i wymieszać. Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć do drugiej foremki wyłożonej pergaminem i pokryć polewą orzechową. Piec przez 40 minut.
    5. Budyń ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń, cały czas mieszając. Dodać kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na placek bez polewy i przykryć drugim - tym z polewą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis