Orzechowiec z kremem budyniowym

Pyszne ciasto nie tylko na świąteczne okazje - przekładane orzechową polewą i kremem budyniowym przypomina tort.

Bogumiła

Składniki

ilość porcji: 16 

  • Ciasto
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • Polewa
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g posiekanych orzechów włoskich
  • Krem
  • 1 opakowanie (45 g) budyniu śmietankowego
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

  1. Mąkę wysiekać z cukrem i margaryną. Dodać jajka, miód, mleko i sodę, zarobić gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Formę wyłożyć pergaminem.
  3. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Upiec na złoty kolor.
  4. Przygotować polewę: cukier rozpuścić z margaryną i miodem na małym ogniu, dodać orzechy i wymieszać. Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć do drugiej foremki wyłożonej pergaminem i pokryć polewą orzechową. Piec przez 40 minut.
  5. Budyń ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń, cały czas mieszając. Dodać kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na placek bez polewy i przykryć drugim - tym z polewą.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie