Angielskie ciasto czekoladowe

    Angielskie ciasto czekoladowe

    Zapisz do ulubionych
    3godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczne ciasto na każdą okazję - wilgotne i prawdziwie czekoladowe, polane lekką polewą z dodatkiem jogurtu naturalnego i ozdobione owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 łyżki śmietany 18%
    • 500 g czekolady deserowej
    • 4 jajka
    • 150 g cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
    • 300 g kwaśnych owoców (np wiśni)
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Śmietanę podgrzać, dodać 400 g pokruszonej czekolady i podgrzewać do rozpuszczenia.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na gęstą masę. Stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas ubijając. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
    4. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej pergaminem.
    5. Piec przez 40 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    6. Pozostałą czekoladę roztopić, wymieszać z jogurtem i polać ciasto.
    7. Wierzch udekorować owocami i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis