Zupa piwna z grzankami i białym serem

Do tej zupy podaję grzanki z chleba tostowego, które samodzielnie przygotowuję. Jeśli nie macie tostera, kawałki chleba można podpiec w piekarniku.

Bogumiła

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1,5 litra piwa
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • sól do smaku
  • 6-8 kromek żytniego pieczywa tostowego
  • 300 g sera białego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Piwo przelać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia!
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i sól, zmiksować. Dodać do piwa, wymieszać i podgrzewać. Nie zagotowywać!
  3. Kromki pieczywa opiec w tosterze i pokroić w drobną kostkę.
  4. Ser pokroić w kostkę. Rozdzielić na talerze, zalać zupą i posypać grzankami. Smacznego!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie