Zupa piwna z grzankami i białym serem

    Zupa piwna z grzankami i białym serem

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do tej zupy podaję grzanki z chleba tostowego, które samodzielnie przygotowuję. Jeśli nie macie tostera, kawałki chleba można podpiec w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 litra piwa
    • 3 żółtka
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1,5 szklanki śmietany 18%
    • sól do smaku
    • 6-8 kromek żytniego pieczywa tostowego
    • 300 g sera białego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piwo przelać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia!
    2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i sól, zmiksować. Dodać do piwa, wymieszać i podgrzewać. Nie zagotowywać!
    3. Kromki pieczywa opiec w tosterze i pokroić w drobną kostkę.
    4. Ser pokroić w kostkę. Rozdzielić na talerze, zalać zupą i posypać grzankami. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis