Chłodnik z awokado

    Chłodnik z awokado

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Coś dla miłośników zimnych zup i oryginalnych smaków - awokado zmiksowane z bulionem i jogurtem smakuje wyśmienicie! W wersji wytrawnej z dodatkiem krewetek, albo skromniejszej z pomidorem i ogórkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 kostki rosołowe
    • 2 dojrzałe awokado
    • 2 cebule
    • sok z 2 cytryn
    • 4 małe (150 g) jogurty naturalne
    • Do podania
    • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
    • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
    • krewetki (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Kostki rosołowe rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia.
    2. Awokado przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę posiekać. Wymieszać awokado z cebulą i odrobiną bulionu i zmiksować na gładko. Dodać resztę bulionu i jogurty, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    3. Podawać z pomidorem i ogórkiem lub z krewetkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis