Cobbler jabłkowy

    Cobbler jabłkowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekki i prosty do przygotowania deser. Jabłka zanurzone w cieście biszkoptowym posmakują i dużym i małym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3-4 jabłka
    • Ciasto
    • 4 łyżki mąki
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki oleju
    • 4 jajka
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Tortownicę wyłożyć pergaminem.
    2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Ułożyć ciasno na dnie foremki.
    3. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i wyłożyć na jabłka.
    4. Piec przez 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis