Rodzynkowiec

    Rodzynkowiec

    Zapisz do ulubionych
    3godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniałe ciasto na każdą okazję - puszysty biszkopt przekładany masą budyniową i czekoladową, a w dodatku pełen rodzynek.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa budyniowa
    • 2,5 szklanki mleka
    • 4 łyżki cukru
    • 2 opakowania (po 45 g) budyniu czekoladowego
    • 250 g margaryny
    • Masa czekoladowa
    • 400 g rodzynek
    • 1 szklanka spirytusu lub rumu
    • 125 g masła
    • 100 g czekolady mlecznej
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • dżem z czarnej porzeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić tortownicę.
    2. Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem, stopniowo dodawać do jajek, cały czas miksując. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec przez 20 minut.
    3. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Dodać margarynę, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
    4. Rodzynki namoczyć w spirytusie. Odsączyć, zachowując alkohol. Masło roztopić na małym ogniu, dodać pokruszoną czekoladę i stopić, cały czas mieszając. Dodać rodzynki, wymieszać. Na końcu dodać połowę alkoholu.
    5. Biszkopt przekroić na pół. Jeden placek posmarować dżemem, nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem, skropić pozostałym spirytusem i wyłożyć masę budyniową. Odstawić do stężenia.
    6. Na wierzch wyłożyć masę czekoladową z rodzynkami. Odstawić do schłodzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis