Gulasz po węgiersku

    Gulasz po węgiersku

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniałe danie na chłodne dni - aromatyczny i sycący gulasz inspirowany kuchnią węgierską. Smakuje wspaniale z ziemniakami lub chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego
    • 3 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 100 g cebuli
    • 2 średnie marchewki
    • 1 czerwona papryka
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 1 kostka rosołowa (najlepiej drobiowa)
    • 40 g mąki ryżowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
    2. Czosnek wycisnąć przez praskę. Cebulę, paprykę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, dodać mięso i pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Zalać litrem wody i gotować przez około 20 minut.
    3. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do gulaszu i dobrze wymieszać. Zagotować i podawać.

    zamiennik

    Zamiast mięsa można użyć kiełbasy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis