Pulpety w sosie pomidorowym

    Pulpety w sosie pomidorowym

    4polubienia
    1dzień16godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny obiad dla całej rodziny - pulpety można przygotować z mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Na sos najlepsze są świeże, dojrzałe pomidory.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Pulpety
    • 500 g mięsa mielonego
    • 1 bułka pszenna namoczona w mleku
    • 1 jajko
    • 1 łyżka vegety
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cebula
    • 1-2 ząbki czosnku
    • Sos
    • 3 łyżki masła
    • 150 g cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 g czerwonej papryki
    • 1 kg świeżych pomidorów
    • 1 kostka rosołowa
    • 10 g cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka vegety
    • 1/3 łyżeczki pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1dzień16godz.  ›  Gotowe w: 1dzień16godz.20min. 

    1. Mięso, odciśniętą bułkę, przyprawy i jajko wymieszać na jednolitą masę. Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do masy mięsnej.
    2. Z masy formować kulki i gotować na parze przez około 25-30 minut.
    3. Przygotować sos - cebulę, czosnek, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
    4. W rondelku roztopić łyżkę masła i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać pozostałe składniki i dusić przez 10 minut. Zmiksować na jednolity sos. Podawać z pulpetami.

    rada

    Sos pomidorowy jest bardzo wyrazisty w smaku, można go podawać do gołąbków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis