Karkówka na parze z sosem

    Karkówka na parze z sosem

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny przepis na karkówkę w aromatycznym sosie z cebuli i czosnku, z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów. Najlepiej smakuje z ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g karkówki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • papryka, sól i pieprz do smaku
    • 200 g cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 2 suszone śliwki
    • 2 suszone grzyby

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mięso pokroić na cienkie plastry, nasmarować oliwą i oprószyć przyprawami. Gotować na parze przez 40-50 minut.
    2. W międzyczasie w rondelku wymieszać cebulę z czosnkiem, koncentratem, śliwkami i grzybami. Zalać 400 ml wody i gotować przez 30 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie zmiksować na gładki sos.
    3. Mięso polać sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis