Toffi co się w ustach topi

    Toffi co się w ustach topi

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 215 osób

    To najprostsze, najlepsze toffi jakie kiedykolwiek robiłam. Każdy, kto spróbuje chce mieć ten przepis.

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 455 g masła
    • 200 g (1 szkl.) cukru białego
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 115 g (1 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
    • 350 g (2 szkl.) półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W rondlu o grubym dnie wymieszać masło z białym i brązowym cukrem. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zacznie wrzeć. Gotować do etapu kruchości (150°C) nie mieszając. Zdjąć z ognia. (Etap kruchości poznaje się po tym, że kiedy naleje się odrobinę mieszaniny do wody, tworzy ona nitki, które łatwo się łamią gdy się je próbuje wyciągać z wody.)
    2. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 wsypać orzechy i groszki czekoladowe. Polać je gorącą mieszaniną. Pozostawić do ostygnięcia i przed podaniem połamać na kawałeczki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis