Biszkopt z owocami i galaretką

Smaczne ciasto, które można upiec z różnymi owocami - brzoskwiniami, ananasami, jagodami, malinami - co kto woli. Można podawać z bitą śmietaną.

Bogumiła

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka octu lub wódki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania (po 75 g) galaretki owocowej
  • dowolne owoce

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać łyżkę octu (lub wódki) i energicznie wymieszać. Powstałą mieszankę powoli dodać do ubitej piany, delikatnie wymieszać.
  3. Do masy stopniowo (po łyżce na raz) dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25 minut. Ciepłe wyjąć z formy.
  5. 2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do przestygnięcia.
  6. W ciasto powtykać owoce i zalać gęstniejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Idealny biszkopt

Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie