Biszkopt z owocami i galaretką

    Biszkopt z owocami i galaretką

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne ciasto, które można upiec z różnymi owocami - brzoskwiniami, ananasami, jagodami, malinami - co kto woli. Można podawać z bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1 łyżka octu lub wódki
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 opakowania (po 75 g) galaretki owocowej
    • dowolne owoce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać łyżkę octu (lub wódki) i energicznie wymieszać. Powstałą mieszankę powoli dodać do ubitej piany, delikatnie wymieszać.
    3. Do masy stopniowo (po łyżce na raz) dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając.
    4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25 minut. Ciepłe wyjąć z formy.
    5. 2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do przestygnięcia.
    6. W ciasto powtykać owoce i zalać gęstniejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis