Zapiekanka z ryżu i kurczaka

    Zapiekanka z ryżu i kurczaka

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne danie na każdą okazję. Bardzo różnorodne i pożywne - ryż, kurczak, pieczarki i rodzynki zapieczone pod pierzynką z bułki tartej, podawane z sosem majonezowym z dodatkiem czerwonego wina.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 podwójna pierś z kurczaka
    • 1 łyżeczka vegety
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g ryżu
    • 400 g pieczarek
    • 2 średnie cebule
    • 2 łyżki oliwy
    • zioła prowansalskie do smaku
    • 100 g rodzynek
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • 1 puszka (400 g) groszku konserwowego, odsączonego z zalewy
    • 1/2 kostki (125 g) masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • Sos
    • 1 słoiczek (250 g) majonezu
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 250-300 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 1 pęczek szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Kurczaka ugotować z vegetą. Pokroić w kostkę.
    2. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
    3. Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie. Doprawić ziołami.
    4. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odcedzić.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    6. Kurczaka wymieszać z ryżem, pieczarkami, cebulą, rodzynkami i groszkiem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki masła i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać bułką tartą i masłem startym na tarce.
    7. Piec przez 30 minut.
    8. Przygotować sos: majonez zmiksować z cukrem, solą, pieprzem i winem. Dodać szczypiorek, wymieszać i podawać z zapiekanką.

    rada

    Kurczaka można ugotować z włoszczyzną.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis