Toffi arachidowe z mikrofalówki

    Toffi arachidowe z mikrofalówki

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 1050 osób

    Używam tego przepisu od lat i jest bardzo dobry, o wiele łatwiejszy niż tradycyjne metody, a smakuje tak samo dobrze.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 220 g (1,5 szklanki) prażonych orzeszków ziemnych
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) syropu kukurydzianego (można zastąpić miodem sztucznym lub zwykłym)
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia i odstawić. W szklanej misce wymieszać orzeszki z cukrem, syropem kukurydzianym i solą. Gotować w mikrofalówce przez 6 do 7 minut na wysokim poziomie mocy (700 W); mieszanina powinna się pienić, a orzeszki powinny być rumiane. Dodać masło i wanilię, wymieszać, gotować jeszcze 2-3 minuty.
    2. Mieszając, szybko dodać sodę tak, żeby mieszanina była pienista. Natychmiast wlać na wysmarowaną blachę do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut lub do momentu, gdy stwardnieje. Połamać na kawałki, przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis