Wegetariańska zupa katalońska

    Wegetariańska zupa katalońska

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniale rozgrzewająca zupa. Bardzo aromatyczna, z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich. Najsmaczniejsza z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek włoszczyzny
    • ziele angielskie, liść laurowy do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 winne jabłko, pokrojone w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 10-12 sztuk kalifornijskich suszonch śliwek
    • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 1 papryczka chili, bez pestek
    • 1 słoiczek (80 g) przecieru pomidorowego
    • 1-2 łyżki miodu
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g ryżu, ugotowanego na sypko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Włoszczyznę oczyścić, włożyć do garnka, zalać 1,5-2 litrami wody. Dodać przyprawy (można inne według upodobania). Gotować przez 30 minut. Wywar odcedzić, warzywa można wykorzystać do sałatki.
    2. Do wywaru dodać oliwę, jabłko i paprykę, wymieszać i gotować na małym ogniu. Dodać śliwki, orzechy i całą papryczkę chili, gotować przez 15 minut.
    3. Do zupy dodać przecier i miód, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować i podawać z ryżem.

    rada

    Zupę można podprawić śmietaną.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis