Tiramisu Christine

    Tiramisu Christine

    9polubień
    6godz.45min.


    Zrobione przez 1200 osób

    Warstwy kremów z mascarpone i bitej śmietany przełożone biszkoptami nasączonymi rumem i kawą. Pyszny i pięknie wyglądający deser.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 żółtek
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 155 ml (2/3 szkl.) mleka
    • 300 ml śmietany tortowej
    • 0,5 łyżeczki esktraktu waniliowego
    • 450 g sera mascarpone
    • 60 ml (1/4 szkl.) mocnej parzonej kawy o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki rumu
    • 2 opakowania (po 90 g) biszkoptów „kocie języczki”
    • 1 łyżka gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +6godz. tężenie  ›  Gotowe w: 6godz.45min. 

    1. W rondelku dobrze wymieszać trzepaczką żółtka z cukrem. Dodać mleko i gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zacznie wrzeć. Gotować powoli przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić by lekko przestygło. Dokładnie przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    2. W misce ubić na sztywno śmietanę z wanilią.
    3. Do mieszaniny z żółtkami dodać serek mascarpone i wymieszać trzepaczką na gładką masę.
    4. W małej miseczce wymieszać kawę z rumem. Skropić biszkopty mieszanką kawową.
    5. Ułożyć połowę nasączonych biszkoptów na dnie naczynia żaroodpornego o wielkości 17,5x27,5 cm. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu z mascarpone, a następnie połowę bitej śmietany. Powtórzyć warstwy i posypać kakao. Przykryć i wstawić do lodówki na 4 do 6 godzin, aż stężeje.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis