Zupa szczawiowa z mięsem

    Zupa szczawiowa z mięsem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczna i pożywna zupa na wywarze mięsnym z kawałkami wieprzowiny, ziemniakami i szczawiem. Podawana z jajkiem na twardo.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g mięsa wieprzowego
    • 4 ziemniaki
    • 1 cebula
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła
    • 200 g szczawiu
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 1/2 szklanki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody i gotować przez 40-60 minut.
    2. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z mięsem. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
    3. Szczaw posiekać, dodać do zupy i gotować przez kilka minut.
    4. Jajka pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować przez kolejne 5 minut. Podawać ze śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis