Pielmieni

    Pielmieni

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne danie obiadowe - pierogi lub uszka, w zależności od upodobania można lepić większe lub mniejsze, podawać do zup lub solo.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 1 cebula
    • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 1 łyżka masła
    • 250 ml mleka
    • szczypta soli
    • 3 szklanki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem, doprawić solą i pieprzem.
    2. Masło rozpuścić i wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, dodać w ni mleko i sól, zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki aby ciasto można było z ławtością rozwałkować.
    3. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, a na środek nakładać farsz. Formować uszka sklejając brzegi ciasta.
    4. W dużej ilości osolonej wody gotować uszka, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis