Tęczowy tort sorbetowy

    Tęczowy tort sorbetowy

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 52 osoby

    Wspaniale orzeźwiający letni deser - tort lodowy składający się z sorbetu i biszkoptu na samych białkach. Pięknie wygląda!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 (23 cm) gotowy biszkopt (na samych białkach)
    • 500 ml sorbetu pomarańczowego, zmiękczonego
    • 500 ml sorbetu malinowego, zmiękczonego
    • 500 ml sorbetu limonkowego, zmiękczonego
    • 350 ml bitej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przeciąć biszkopt w poprzek by powstały cztery warstwy. Dolną warstwę położyć na dużym talerzu, a następnie równomiernie wyłożyć na nią sorbet pomarańczowy. Powtórzyć z pozostałymi warstwami ciasta i sorbetami: malinowym i limonkowym. Ostatnią warstwą ma być ciasto. Boki i wierzch udekorować bitą śmietaną i umieścić w zamrażarce na 1 godzinę, lub do chwili aż zesztywnieje.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis