Czosnkowa bagietka

    Czosnkowa bagietka

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis znalazłam w internecie baaardzo dawno temu. Troszkę go zmodyfikowałam. Niestety nie mogę odwołać się do oryginalnego autora, bo naprawdę przepis ma już około 9 lat. A jest to tak dobra i pasująca jako dodadek do innych dań przekąska, że postanowiłam ją tu dodać.

    Megajra Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki śmietany (zwykła 18% z kubka, lepiej żeby była gęsta)
    • duży ząbek czosnku, zgnieciony
    • 2 łyżki startego sera żółtego
    • bagietka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Masło, majonez i śmietanę dobrze wymieszać (rozetrzeć) w miseczce, dodać zgnieciony czosnek, na końcu dodać ser zółty.
    2. Pokroić bagietkę w ukośne, zgrabne kromki. U mnie mają one ok 1 do 1,5 cm. Posmarować kromki masą. Ta ilość "smarowidła" starcza na całą długą bagietkę.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Kromki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku do uzyskania złocistej "skórki" z sera i lekkiego zrumienienia brzegów kromek. U mnie jest to 180 stopni, grzanie konwencjonalne i 15 minut.
    5. Bagietkę czosnkową można podawać do grilla, do mięsnych dań na przyjęciu, albo do wieczornego oglądania filmu ;)

    rada

    Spójrzcie jakie to szybkie i proste. A przede wszystkim pyszne, aromatyczne, uczta dla wielbicieli czosnku i żółtego sera. No i chrupania. Nie jedzcie tych sztuczności z marketów. Pobawcie się w kuchni zamiast przed facebookiem... Takie moje przesłanie Noworoczne ;)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis