Błyskawiczne bułeczki

    Błyskawiczne bułeczki

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie, pyszne i chrupiące :) Bułeczki drożdżowe z otrębami pszennymi i owsianymi, posypane makiem.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 9 bułek

    • 0,5 paczki (50 g) świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka miodu lub cukru
    • 300 ml letniej wody
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • własne dodatki, np. 2 łyżki otrąb pszennych i 2 łyżki otrąb owsianych
    • 1 jajko lub mleko do posmarowania bułek
    • mak do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Drożdże mieszam z miodem i odrobiną letniej wody z tych 300 ml do rozpuszczenia.
    2. Do miski dodaję mąkę, sól i wybrane dodatki.
    3. Dolewam rozpuszczone drożdże oraz pozostałą letnią wodę i całość mieszam - najpierw łyżką, potem ręką (w razie potrzeby uzupełniam niewielką ilością wody) i zagniatam na spójne, gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez jakieś 3 - 5 minut.
    4. Po tym czasie przykrywam miskę i wkładam ciasto na najmniejszą moc do mikrofalówki na 2 minuty aby wyrosło. Trzeba tylko uważać żeby ciasta nie zagotować!
    5. Zagniatam ponownie.
    6. Ciasto dzielę na osiem równych części i z każdej formuję bułeczkę, każdą spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    7. Bułki nacinam na wierzchu ostrym nożem i smaruję mlekiem lub jajkiem. Przyprószam makiem.
    8. Blachę wstawiam do zimnego piekarnika, który razem z bułkami nagrzewam do 200 stopni C.
    9. Piekę po rozgrzaniu 25 minut.
    10. Bułki wyjmuję na metalową kratkę i zostawiam do wystygnięcia.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis