Jabłecznik!!!

    Jabłecznik!!!

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny, łatwy i prosty przepis na domowy jabłecznik. Do upieczenia tego ciasta dobry jest prodiż, ale można je też upiec w piekarniku.

    Łódzkie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 szklanka cukru
    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 1 kostka (250 g) margaryny (najlepiej ,,Kasia'')
    • ok. 2 szklanki wody gazowanej
    • 6-7 jabłek
    • cynamon - wedle upodobania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Cukier, mąkę, margarynę i wodę gazowaną rozmieszać razem aby powstało gładkie ciasto, a papierkiem od margaryny wysmarować prodiż (lub blachę). Ciasto podzielić na pół.
    2. Zetrzeć jabłka i dodać do nich cynamon.
    3. W tym czasie upiec w prodiżu połowę ciasta na dnie. (Po 30 minutach pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli wyjdzie suchy, jest dobre.) Gdy ciasto będzie złote, położyć na nie jabłka. Drugiej połowy ciasta nie kruszyć jak na kruszonkę lecz na takie ok. 5 cm kawałki. Te kawałki kłaść na jabłka. Ponownie piec, aż ciasto zrobi się złote. Otworzyć prodiż i poczekać aż trochę wystygnie, a następnie wyjąć.

    rada

    Drugiej połowy ciasta nie kruszymy jak na kruszonkę lecz na takie ok. 5cm kawałki!!!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis