Schab w sosie czosnkowym

    Schab w sosie czosnkowym

    1polubienie
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niezawodny przepis na pysznie soczystą pieczeń - można użyć schab lub karkówkę wieprzową. Smakuje zarówno z makaronem, ziemniakami, jak i do chleba.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g schabu lub karkówki
    • mąka do oprószenia
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cebula
    • 1 mała cukinia
    • 2 pomidory
    • 1 papryka
    • 20 oliwek
    • 25 g koncentratu pomidorowego
    • 150 g sosu czosnkowego
    • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Mięso pokroić w większą kostkę. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
    3. Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
    4. Mięso i warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć solą i pieprzem. Koncentrat wymieszać ze 100 ml wody, zalać mięso z warzywami. Dodać sos czosnkowy i wyciśnięty przez praskę czosnek.
    5. Piec przez około godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis