Tarty jajeczne po hongkońsku

    Tarty jajeczne po hongkońsku

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 152 osoby

    Bardzo łatwe tarty jajeczne w stylu chińskim, a resztki można przechowywać w lodówce do późniejszego użytku nawet przez 3 dni. Wedle upodobania, można zmniejszyć ilość cukru użytego do przygotowania ciasta i nadzienia, choć te tarty są niezbyt słodkie. Można też dodać więcej cukru do nadzienia. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g (1 szkl.) cukru pudru
    • 375 g (3 szkl.) mąki pszennej
    • 225 g masła
    • 1 ubite jajko
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • 135 g (2/3 szkl.) cukru
    • 355 ml (1,5 szkl.) wody
    • 9 jajek, roztrzepanych
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • 235 ml niesłodzonego mleka skondensowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W średniej misce wymieszać cukier puder z mąką. Dodać masło i wymieszać widelcem, aż powstaną niewielkie grudki. Wmieszać jajko i wanilię, aż mieszanina nabierze formy ciasta. Powinno być lekko wilgotne. Dodać więcej masła, jeśli ciasto będzie zbyt suche, lub więcej mąki, jeśli będzie wydawać się tłuste. Uformować z ciasta kulki o średnicy 4 cm, a następnie wyłożyć nimi formy do tartletek tak, by ciasto pokrywało cały spód i wystawało powyżej poziomu boków. Za pomocą 2 palców uformować brzeg w kształt litery A.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 230°C. W średnim rondlu wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż cukier się rozpuści, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Przecedzić jajka przez sito i dodać do mieszaniny z cukrem, dobrze mieszając trzepaczką. Wmieszać mleko skondensowane i wanilię. Przepuścić nadzienie przez sito, a następnie wlać do przygotowanych foremek z ciastem.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor, a nadzienie będzie lekko napęczniałe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis