Tort na miodzie

    Tort na miodzie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jedno z moich ulubionych ciast niedzielnych - pysznie słodkie cienkie miodowe placki przekładane bitą śmietaną - palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka miodu
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 500 ml śmietany 30%
    • 1 szklanka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Cukier rozpuścić z miodem, ale nie zagotowywać! Odstawić do przestygnięcia.
    3. Jajka zmiksować z przestudzonym miodem. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do jajek. Zmiksować. Dodać tyle mąki, aby ciasto można było rozwałkować.
    4. Podzielić na 8 części, rozwałkować na cienkie placki i piec każdy osobno przez 10-15 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i przekładać placki. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis