Ciasto cynamonowe

    Ciasto cynamonowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne, aromatyczne ciasto przekładane kremem. Ułatwiam sobie zadanie i przyrządzam krem z proszku - zazwyczaj o smaku tiramisu, ale można sobie wybrać inny!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka miodu
    • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 szklanka śmietany 30%
    • 2,5 szklanki mąki
    • 1 opakowanie (100 g) kremu do ciast (np. o smaku tiramisu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Miód roztopić z masłem, przestudzić i zmiksować z jajkami.
    3. Proszek do pieczenia przesiać z kakao i cynamonem, wymieszać z masą jajeczną. Dodać śmietanę i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać.
    4. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do oddzielnej tortownicy i piec przez 15 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić do przestygnięcia.
    5. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu.
    6. Ciasto przekładać kremem, odstawić do schłodzenia. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis