Zaloguj się Zarejestruj się

Ciasto Napoleon

Do tego ciasta samodzielnie przygotowuję masę gotując skondensowane mleko w puszce przez 2 godziny, ale można zaoszczędzić sobie czasu i kupić gotową masę kajmakową.

Katruńka

Składniki
ilość porcji: 12 

  • Ciasto
  • 1 kostka (250 g) margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • Masa
  • 1 puszka (510 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz. 

  1. Wszystkie składniki na ciasto wysiekać i zagnieść w kulę. Podzielić na 7 kawałków i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. W tym czasie puszkę mleka wstawić do garnka z wodą, tak, aby była całkowicie zanurzona i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Całkowicie wystudzić, a następnie utrzeć z masłem na jednolitą masę.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
  4. Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki o tej samej średnicy, ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut.
  5. Placki przekładać masą. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie