Ciasto Napoleon

    Ciasto Napoleon

    Zapisz do ulubionych
    5godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do tego ciasta samodzielnie przygotowuję masę gotując skondensowane mleko w puszce przez 2 godziny, ale można zaoszczędzić sobie czasu i kupić gotową masę kajmakową.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 1 kostka (250 g) margaryny
    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 50 ml wody
    • szczypta soli
    • Masa
    • 1 puszka (510 g) słodzonego mleka skondensowanego
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • wiórki kokosowe do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Wszystkie składniki na ciasto wysiekać i zagnieść w kulę. Podzielić na 7 kawałków i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. W tym czasie puszkę mleka wstawić do garnka z wodą, tak, aby była całkowicie zanurzona i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Całkowicie wystudzić, a następnie utrzeć z masłem na jednolitą masę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    4. Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki o tej samej średnicy, ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut.
    5. Placki przekładać masą. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis