Tort śliwkowy

    Tort śliwkowy

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i lekki tort na każdą okazję - biszkopt przekładany kremem z bitej śmietany i suszonymi śliwkami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 70 g margaryny
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 200 g suszonych śliwek
    • 1/2 litra śmietany kremówki
    • 1 szklanka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Jajka ubić z cukrem. Miód rozpuścić z margaryną i przestudzić. Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać.
    3. Ciasto podzielić na 4 części i piec w oddzielnych tortownicach przez 15 minut. Sprawdzić wykałaczką czy jest już gotowe. Odstawić do przestudzenia.
    4. Śliwki namoczyć w gorącej wodzie, aby zmiękły. Odcedzić i pokroić w plasterki.
    5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Kremem przekładać placki i układać na nim warstwy śliwek. Smacznego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis