Tort ziemniaczek

    Tort ziemniaczek

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i smaczne ciasto na bazie mąki ziemniaczanej. Można je przełożyć dowolnym kremem. Ja zazwyczaj używam bitej śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4-5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • Do nasączenia
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka rumu
    • Krem
    • 1/2 litra śmietany tortowej
    • 1 szklanka cukru
    • 100 g czekolady, roztopionej (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą pianę. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną przesianą z proszkiem, cały czas miksując. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć do oddzielnej tortownicy i piec przez 15 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    3. Ciasto odstawić do przestudzenia, a następnie obficie skropić wodą wymieszaną z cukrem i rumem.
    4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i przełożyć placki. Można udekorować czekoladą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis