Tort ptysiowy z owocami

    Tort ptysiowy z owocami

    1polubienie
    3godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lekki i pyszny tort z kremem truskawkowym na bitej śmietanie, z dodatkiem białej czekolady. Można dekorować ulubionymi owocami - im bardziej rożnorodne i kolorowe tym smaczniej!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 100 g masła
    • 200 g mąki pszennej
    • 5 jajek
    • 2 łyżki oleju
    • Krem
    • 700 g śmietany kremówki
    • 100 g białej czekolady, stopionej
    • 500 g truskawek, zmiksowanych na puree
    • 1 torebka (9 g) cukru waniliowego
    • 2 łyżki cukru
    • sok z 1/2 cytryny
    • Do dekoracji
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • borówki, kiwi, pomarańcze, maliny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Zagotować 1/4 litra wody z masłem. Na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę. Energicznie ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Przestudzić.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Do masła z mąką dodać jajka i zmiksować.
    4. 3 arkusze pergaminu natłuścić olejem i umieścić na blaszce. Ciasto rozsmarować na pergaminie aby miało kształt koła o średnicy 25 cm i grubości 1 cm.
    5. Piec przez 25 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i podzielić na dwa blaty.
    6. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć 1/4. Do większej części śmietany dodać czekoladę, truskawki, cukier waniliowy i zwykły i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i podzielić na 3 części.
    7. Kremem przekładać blaty ciasta. Wierzch udekorować owocami.
    8. Odłożoną kremówkę zmiksować z czekoladą i udekorować ciasto. Schłodzić przed podaniem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis